Siden USAs sentralbanksjef Ben Bernanke tidligere i år sa han ville begynne å redusere pengetrykkingen, har statsrentene gått i været, skriver Finansavisen.Riktignok er 3 prosent fortsatt en lav rente historisk for tiårige statsobligasjoner, men oppgangen har kommet til tross for svak økonomisk vekst, lav inflasjon, og store kjøp av den amerikanske sentralbanken.Da Bernanke sjokkerte markedet onsdag kveld ved å ikke begynne reduksjonen, skyldte han på fortsatt svak vekst i økonomien, men også på den kraftige renteoppgangen.
Oppgangen i statsrenter har ført til høyere renter for amerikanske bedrifter og husholdninger i løpet av sommeren. I tillegg blir det dyrere for gjeldstyngede USA å låne mer penger, skriver Finansavisen.Les hele saken i dagens utgave av Finansavisen!Følg HegnarOnline på Facebook her!
- Slik USAs økonomi er nå, er de avhengig av de kvantitative lettelsene. Den allerede svake produksjonsveksten i økonomien etterfølges nå av svekket etterspørselsvekst og bedrifter og husholdninger merker den nylige renteoppgangen, boligmarkedet kjølner for eksempel noe ned, sier Sjeføkonom Petter Eilif de Lange i SpareBank 1 Midt-Norge til Finansavisen og legger til:- Bernanke er blitt fanget i sitt eget spill når han ikke kan begynne nedtrappingen ettersom rentene er på vei opp, likviditetsbildet strammes til og økonomien fortsatt er svak. Det vil bli vanskelig for sentralbanken å stramme inn.