Nedsiderisikoen er en hard landing i Kina og lav oljepris. Den fremvoksende delen av verden som Kina, India, Brasil og Russland vokser årlig med over fem ganger så mye som industrilandene, forklarte sjeføkonom Øystein Dørum i DNB på Bisnodes AAA dagene i Paris fredag.- Da skjønner man konsekvensene av en eventuell hard landing i Kina, sa han.
Halvfullt?- Er glasset da halvtomt eller halvfullt? Vil det virke til slutt eller har vi prøvd så lenge at det ikke vil virke? spurte han også.- Det kan imidlertid være at Norges Bank hever rentebanen etter de siste inflasjonstallene, sa han også, men tror imidlertid det er lite sannsynlig at rentene i Norge vil stige svært mye mer enn i landene rundt oss.I-landene passerte trolig bunnen i fjor høst- Det er lettere tilgang på arbeidskraft, lønnsveksten er lavere bedre konkurranseevnen bedre, sa han, men pekte også på lavere velferd, høyere sparing, marginalisering og politisk ustabilitet.
Dørum viste til at sentralbankene gir maksimal gass med obligasjonskjøp for at rentene skal holdes lave.Dørum tror at de første rentehevningene kommer i slutten av 2014 i USA. For Norge er prognosen for første rentehevning våren 2015.- I Europa vil rentene være lave lenge. Sentralbanken vil ikke gjøre det så vanskelig for eksportindustrien med en så sterk krone, sa han. Dørum tror at 2009 var bunnen og at det vi ser av tallene i år er at vi er i siget oppover. Men han tror ikke på sterk vekst og det tapte er ikke tatt igjen i mange land.Han viste også til at mye av ledigheten er strukturell og avspeiler lavkostkonkurransen.- Høy arbeidsledighet holder lønnsveksten, stemningen og etterspørselen nede, sa han.Er da glasset halvtomt eller halvfullt?