Berlusconi gjenoppliver Forza Italia

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi blåser liv i Forza Italia, det gamle partiet som sendte ham inn i politikken for 20 år siden.

Italias statsminister Silvio Berlusconi. Foto: Scanpix Sigurdsøn, Bjørn

Frihetsens folk (Il Popolo della Libertà, PdL) bytter trolig navn til Forza Italia. Berlusconis siste grep skaper strid, men han lover at Forza Italia også vil støtte statsminister Enrico Lettas regjering, akkurat som PdL.Politiske kommentatorer sier at relanseringen av Forza Italia er et forsøk på å ta innersvingen på de moderate i partiet, og for å legge hindringer i veien for at de går videre med det gamle PdL-navnet.Et ledermøte i partiet vedtok navneendringen fredag. Men visestatsminister Angelino Alfano og flere andre var ikke til stede under avstemningen, noe som tydeliggjør splittelsen i partiet, melder BBC.Splittelse sannsynlig- De fem medlemmene som bestemte seg for ikke å delta i kveld var enige om at det var bedre å ha en enstemmig beslutning. Derfor har de med min støtte bestemt seg for ikke å komme, sa Berlusconi fredag kveld.Han insisterte likevel på at partiet hans fortsatt er samlet. Men tidligere i oktober fikk Berlusconi ikke med seg partiet i et forsøk på å avsette regjeringen til Enrico Letta.Ifølge politiske analytikere er en splittelse av partiet nå svært sannsynlig.Landsmøtet i PDL skal etter planen møtes 8. desember for å ratifisere navneendringen.KorrupsjonstiltaltDenne uken ble det klart at Silvio Berlusconi skal stilles for retten for korrupsjon. Eksstatsministeren tiltales for å ha bestukket en tidligere senator for å få ham til å gå over til Berlusconis parti Frihetens folk.Senator Sergio De Gregorio skiftet side som ledd i Berlusconis forsøk på å felle Romano Prodis sentrum-venstreorienterte regjering i 2006. Onsdag kunngjorde en dommer i Napoli at Berlusconi blir tiltalt for å ha betalt senatoren 3 millioner euro eller 24,5 millioner kroner.Rettssaken mot den tidligere statsministeren og hans daværende medarbeider Valter Lavitola skal ifølge italienske medier begynne 11. februar neste år. (©NTB)