Norge bedt om å destruere Syrias kjemiske våpen

Både Russland og USA skal ha bedt Norge om å hente kjemiske våpen ut av Syria og destruere dem i Norge. Store vannforekomster gjør at landet er egnet.

Tale i FN-bygningen i New York - Foto: AP
Politikk

Anmodningen skal ha kommet under FNs hovedforsamling i New York i forrige uke og er gjentatt på flere nivåer, skriver NRK.Russland og USA har tidligere blitt enige om en avtale som går ut på at Syrias kjemiske våpen kommer under internasjonal kontroll og ødelegges. I forrige uke ble FNs sikkerhetsråd enige om en resolusjon som skal bidra til at planen følges opp.Ifølge NRK er norske myndigheter allerede i gang med å vurdere og analysere hvordan Norge kan bidra. Saken vil være en av de første som kommer på bordet til den nye regjeringen.Muntlige ønskerBåde USA og Russland skal ha kommet med muntlige og konkrete forespørsler til Norge.Norge skal være et passende sted å destruere våpnene på grunn av politisk stabilitet og store vannforekomster, som trengs for å ødelegge gassene i de kjemiske våpnene.Det antas at Syria har om lag 1.000 tonn kjemiske våpen, og at de inneholder store mengder nervegass og sennepsgass.FristerI FN-resolusjonen er det krav om at inspektører fra OPCW, organisasjonen som overvåker det internasjonale forbudet mot kjemiske våpen, skal ha tilgang til Syria og passe på at alle våpnene blir innlevert.Resolusjonen krever dessuten at Syria kvitter seg med våpnene innen midten av neste år.Allerede 1. november skal imidlertid internasjonale våpeninspektører ha sjekket at våpenlagrene er i overensstemmelse med Syrias egen oversikt.InspektørerEn gruppe våpeninspektører fra OPWC kom denne uken til Syria for å innlede oppdraget. De har allerede mottatt en oversikt fra regimet i Damaskus om hva landet har av kjemiske våpen.- Vi har ingen grunn til å tvile på at opplysningene de har gitt oss, er riktige, uttalte en OPCW-talsmann til nyhetsbyrået AFP.Nervegassen sarin skal ha blitt brukt i et kjemisk angrep nær Damaskus 21. august. USA mener regjeringsstyrker sto bak, og at rundt 1.400 mennesker ble drept. Russland mener at angrepet mest sannsynlig var en provokasjon i regi av opprørerne.FNs våpeninspektører har ikke tatt stilling til hvem som sto bak angrepet. Det har lenge vært frykt for at kjemiske våpen skal komme i hendene på ytterliggående islamister som deltar i opprøret mot det syriske regimet. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv