Norsk arbeidsgiveravgift kan avklares

ESAs nye retningslinjer for regionalstøtte er klare, og dermed kan skjebnen til Norges differensierte arbeidsgiveravgift snart avklares.

Kong Harald og kronprins Haakon holder statsråd med statsminister Erna Solberg (H) (th) og hennes regjering på Slottet. Foto: Scanpix
Politikk

EFTAs overvåkingsorgan måtte vedta nye retningslinjer for regionalstøtte i EØS-landene etter at EU endret regelverket.Arbeidet fikk tidligere kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til å dra til Brussel midt i valgkampen. Hun fryktet at uklarhet i reglene kunne snevre inn Norges differensierte arbeidsgiveravgift, et viktig tiltak for norske distrikter.Norge ønsker å opprettholde fleksibiliteten i retningslinjene, og signalene fra ESA er at grunnprinsippene opprettholdes.Må meldesKonsekvensene blir først avklart når Norge nå må melde inn den differensierte arbeidsgiveravgiften på nytt for å få den godkjent.Det må skje før 1. juli når de nye reglene trer i kraft. Uklarheten Norge påpekte, mener ESA-sjef Oda Helen Sletnes nå er klargjort, uten at hun kan garantere utfallet.- Vi skal behandle dette i neste omgang, sier hun.DriftsstøtteDe nye retningslinjene slår fast at det fortsatt vil være mulig å gi driftsstøtte i områder med svært lav befolkning.Den differensierte arbeidsgiveravgiften er en form for driftsstøtte og betyr at mens bedrifter i distriktene har lavere eller ingen avgift, betaler bedrifter i sentrale strøk full avgift.Det er ment å utjevne forskjeller og hindre fraflytting, og i alt er det snakk om avgiftskutt verdt 13 milliarder kroner. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv