Statsrådene samles for å slåss om kronene

Det er duket for kamp om kronene når regjeringen nå legger siste hånd på forslaget til statsbudsjett for neste år. Flere håpefulle statsråder vil bli skuffet.

Kong Harald og kronprins Haakon holder statsråd med statsminister Erna Solberg (H) (th) og hennes regjering på Slottet. Foto: Scanpix

Budsjettkonferanser kan være en temmelig ensom affære for en statsråd. Stinne av innøvde argumenter, er de alene om å kjempe for sine kjernesaker, mens statsministeren og finansministeren stiller med rådgivere og et mandat til å si ja eller nei.Onsdag innledet regjeringen sin første budsjettkonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien. I løpet av noen hektiske dager - sannsynligvis allerede før helgen - vil det meste være lagt. Det vil bli klart for alle i regjeringen hvilke statsråder som har grunn til å glede seg til tilleggsproposisjonen legges fram fredag 8. november, og hvem som kan lete etter bortforklaringer.Mindre omfattendeNorske regjeringer har som regel en budsjettkonferanse om våren og en om høsten. Den rødgrønne avholdt sine på Thorbjørnrud hotell på Jevnaker.Budsjettkonferansen som den sittende regjeringen nå har innledet, er mindre omfattende, i og med at det kun skal flyttes på en liten del av statsbudsjettets samlede ramme på drøyt 1.000 milliarder. Høyres parlamentariske leder Trond Helleland har tidligere anslått at det kun er realistisk å flytte på 15-20 milliarder kroner i det opprinnelige forslaget - som de rødgrønne hadde jobbet med i ett års tid. I tillegg kommer et eventuelt påslag i oljepengebruk, men det er ikke ventet at regjeringen vil øke denne markant.Når tilleggsproposisjonen er lagt fram 8. november, har Stortingets finanskomité tiden fram til 20. november med å avgi sin innstilling. Da vil rammen for de enkelte områder være lagt, men de ulike stortingskomiteene kan flytte rundt på bevilgningene innenfor denne gitte rammen. Tidsplanen varierer noe fra komité til komité. Stortingets behandling av statsbudsjettet avsluttes på den for overtroisk anlagt mennesker noe tvilsomme dato fredag 13. desember. (©NTB)