Tog, ost og post på Europa-ministerens bord

Europa-minister Vidar Helgesen (H) varsler endringer i Norges tilnærming til betente EU-spørsmål. Postdirektivet innføres, men ostetollens skjebne er uklar.

Vidar Helgesen. Foto: Scanpix
Politikk

- Det ligger noen kursendringer i regjeringsplattformen, for eksempel når det gjelder postdirektivet. Det er heller ingen hemmelighet at den gamle regjeringen har et annet syn på innføringen av ostetoll enn det vi har, sier Helgesen til NTB.I Sundvolden-plattformen til Høyre/Frp-regjeringen heter det at «regjeringen vil innføre fri konkurranse innenfor post- og pakketjenester og derfor oppheve reservasjonen mot EUs tredje postdirektiv».Men Helgesen vil foreløpig ikke avsløre hvilken skjebne som venter ostetollen.- Vi har overfor landbruket en klar formulering om at vi ønsker forutsigbarhet og reformer som kan gi bedre økonomisk lønnsomhet. Men hva det vil ha å si for ostetollspørsmålet, må jeg få komme tilbake til, sier han.De rødgrønne innførte i år en tollsats på 277 prosent for produkter som ligner på vanlige norske guloster. Storfekjøtt og lammekjøtt fikk tollsatser på henholdsvis 344 og 429 prosent, noe som skapte sterke reaksjoner i Brussel.

Nyheter
Næringsliv