Våtere og varmere i Nord-Europa

Nok en klimarapport viser at været i Nord-Europa blir varmere og våtere - og forsikringskostnadene høyere.

Regnvær i Oslo. Foto: HegnarOnline
Politikk

Rapporten, som ble lagt fram av Det Norske Videnskaps-Akademi, viser at været i Europa er i endring. I sør tror forskerne det blir mindre nedbør samtidig som temperaturen stiger. Resultatet kan bli mer langvarige hetebølger og hyppigere tørke, samtidig som intense nedbørsperioder kan gi oversvømmelser.Lenger nord ligger det an til å bli både varmere og fuktigere.- Det vil antakelig bli mindre nedbør sør i Europa og flere episoder med store nedbørsmengder her nord, forteller forskningssjef Øystein Hov ved Meteorologisk institutt. Han står som hovedforfatter av rapporten.Den internasjonale forskningsgruppen Hov har ledet har ikke bare sett på været, men også på de økonomiske konsekvensene, og konklusjonen er klar: Ekstremvær koster.- Vær som gjør skadeverk, enten det er kraftig nedbør, mye vind eller sterk varme, fører til store omkostninger for samfunnet. Mens antall skader som skyldes jordskjelv eller vulkanutbrudd har holdt seg på omtrent samme nivå de siste 30 årene, viser internasjonal forsikringsstatistikk at det har vært en kraftig økning i værrelaterte skader i samme periode. (©NTB)

Nyheter
Politikk