Historisk mange europeiske muslimer drar til Syria

Antallet europeiske muslimer som drar fra Europa til Syria for å kjempe i borgerkrigen, er historisk høyt.

HANDOUT
Politikk

Andelen muslimer fra Norge og Danmark er også svært stor.Siden konflikten i Syria begynte i mars 2011, har minst 1.200 muslimer fra Europa dratt til landet for å kjempe. Det er en større kontingent europeiske muslimske fremmedkrigere enn i tidligere konflikter i muslimske land, skriver Dagbladet.Terrorforsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener den viktigste årsaken er at det er lett å komme seg til Syria og at mange har sympati med opprørernes kamp mot president Bashar al-Assad.- Dermed har det vært politisk vanskelig for myndigheter å slå ned på de som reiser. De har fått reise fritt, sier Hegghammer.Politiets sikkerhetstjeneste anslår at mellom 30 og 40 nordmenn har vært eller er i borgerkrigsrammede Syria, noe som er langt færre enn fra land som Frankrike, Tyskland og Belgia.Men Hegghammer har sett på graden av radikaliseringen av europeiske muslimer og antall fremmedkrigere sammenlignet med de ulike landenes muslimske befolkning.Da viser det seg at danske og norske muslimer topper listen. Målt i andel av den samlede muslimske befolkningen i de enkelte landene ligger Danmark på topp fulgt av Norge, Belgia og Østerrike.Hegghammer mener at myndighetene må legge opp en plan for hvordan de muslimske fremmedkrigerne skal tas imot når de er tilbake i Norge.- De mest radikale har nok en fiendtlig innstilling, men andre igjen kan få stressrelaterte sykdommer, som gjør at de kan få eller vil skape problemer, sier han. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv