Brende vil stoppe lønn til palestinere som ikke er på jobb

Norge og EU har i flere år betalt lønn til tusenvis av offentlig ansatte palestinere som ikke møter på jobb. Det skal det nå bli slutt på.

Børge Brende. Foto: Scanpix
Politikk

Utenriksminister Børge Brende (H) slår fast at det ikke er holdbart at norske bistandsmidler brukes på denne måten.- De humanitære behovene i Palestina er store. Det er viktig at våre bistandsmidler går til tiltak som forbedrer situasjonen for folket i Palestina. Dette vil vi gjøre klart overfor palestinske myndigheter, skriver Brende lille julaften i et svar på et skriftlig spørsmål fra KrFs Kjell Ingolf Ropstad.61.000 ansatteNorge har i flere år bidratt med budsjettstøtte direkte til Den palestinske selvstyremyndigheten (PA). Hensikten er å bidra til å bygge opp et palestinsk statsapparat. Totalt er det om lag 61.000 PA-ansatte i Gaza.- Jeg er kjent med at et betydelig antall av disse mottar lønn uten å arbeide i sine stillinger på grunn av den politiske situasjonen. Forholdet har sin bakgrunn i Hamas' voldelige maktovertakelse i 2007, da PA instruerte sine ansatte om ikke å møte på jobb for å markere motstand mot Hamas, anfører Brende.Fortsettelsen av utbetaling av lønn til de PA-ansatte var opprinnelig ment som et midlertidig tiltak, men giverlandene har til nå akseptert at praksisen vedvarer.- Vurderingen har vært at det kan være risiko for at stans i overføringene kan føre til økt rekruttering til ekstreme grupper, konsolidering av Hamas' makt i Gaza og en forverring av den humanitære situasjonen. Det har også vært et viktig mål å bidra til en følelse av enhet mellom Vestbredden og Gaza, skriver utenriksministeren.Store kostnaderNår Brende likevel går til det skritt å varsle palestinske myndigheter om at praksisen vil bli endret, har det sammenheng med den anstrengte budsjettsituasjonen.- Arbeidet for at PA skal kunne klare seg uten budsjettstøtte blir vanskeligere når Gaza påfører budsjettet store kostnader, uten at man i tilstrekkelig grad har mulighet til å drive inn skatter eller betaling for tjenesteyting, mener han.NRK og flere internasjonale medier omtalte i forrige uke en rapport fra EUs revisjonsrett (ECA), der det tas til orde for at ordningen bør avvikles. EU har til nå forsvart praksisen.- Hvis du har folk løpende rundt uten å få lønn, er det større sjanser for at de fanges opp av ekstreme grupper som vi ikke har noen kontakt med, uttalte EU-kommisjonens talsmann Peter Stano i forrige uke.- Hvis ikke de palestinske selvstyremyndighetene betaler disse folkene, hvem skal da sørge for dem? la han til. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv