Ett hakk ned for EUs kredittverdighet

Midt i arbeidet med en bankunion mister EU topprankingen av et kredittvurderingsbyrå.

AP Photo
Politikk

Idet EU nærmer seg enighet om en viktig del av bankunionen for eurolandene, heller kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's kaldt blod i årene til fornøyde EU-ledere. Byrået er bekymret og mener EUs langsiktige kredittverdighet er svekket. Det setter vurderingen av EUs betalingsevne ned ett hakk fra topplasseringen AAA til AA+.- Vi vurderer at EUs finansielle situasjon har forverret seg, og at samarbeidet medlemslandene imellom er svekket, mener byrået ifølge AFP, men legger til at framtidsprognosen for EU er stabil.UenigEU-lederne sier seg ikke overraskende uenig i vurdering, og økonomikommissær Olli Rehn understreker at EU fortsatt er høyeste vurdering hos andre byråer.Finansministrene i Unionen har laget et nytt system for avvikling av banker som er ment å sikre at skattebetalerne ikke blir skadelidende når banker går over ende. Systemet fikk toppledernes godkjenning torsdag, men kritikerne er mange. Systemet er for komplisert til å være effektivt, lyder innvendingene.Lover kampSverige er blant landene som har advart mot å lage så kompliserte regler at de ikke bidrar til økt tillit i finansmarkedene.EU-parlamentets president Martin Schulz har lovet kamp mot reglene når de skal diskuteres av de folkevalgte. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv