Fra vondt til verre for 1,3 millioner amerikanere

For første gang siden George W. Bush innførte den føderale nødhjelpen til arbeidsledige i 2008, blir det nå stopp i utbetalingene fra og med lørdag.

Foto: Reuters
Politikk

Den føderale støtteordningen ble utelatt fra budsjettet republikanerne og demokratene ble enig om i desember. For anslagsvis 1,3 millioner amerikanere betyr det at støtten de har vært avhengige av, uteblir fra og med lørdag, skriver ABC News.Støtten det dreier seg om ble innført av George W. Bush i 2008 som nødhjelp, og er blitt forlenget elleve ganger. Den trer i kraft når arbeidsledighetsstøtten fra delstatene utløper etter 26 uker.For mange er hjelpen fra de føderale myndighetene en livlinje som får hjulene til å gå rundt.Hopper over måltider- Jeg har ingen sparepenger, jeg brukte opp alt. Støtten betaler husleia, matvarene og ting jeg trenger - hvis jeg er heldig og har nok, sier Kathy Biscotti fra Baltimore til ABC.Biscotti får 332 dollar i uken. Det tilsvarer rundt 2.000 kroner, eller en månedsutbetaling på 8.000 kroner.- Noen dager må vi ha nudler til middag eller hoppe over måltider. Vi har hoppet over mange måltider siden alt dette startet. Vi gikk fra tre måltider om dagen til to, og noen ganger bare ett, sier hun.Etter at økonomikrisen slo inn for fullt over USA i 2008 har arbeidsledigheten steget til 7 prosent. I starten av 2008 lå den på 5 prosent, mens den på toppnivået i 2010 var oppe i hele 10 prosent.Den føderale arbeidsledighetsstøtten har vært noe mindre enn den statlige, som altså bare varer i 26 uker.Amerikanske medier melder at store deler av det republikanske partiet er motstandere av nødhjelpstiltaket, til tross for at det var «deres» president som innførte programmet som et tiltak under finanskrisen.Vil kjempe for programmetCNN skriver at flertallslederen i Kongressen, republikaneren John Boehner, under budsjettforhandlingene ga uttrykk for at han var åpen for en forlengning av støttetiltaket. Boehner krevde at Det hvite hus skulle komme med et forslag om det, men programmet var ikke med i det endelige budsjettvedtaket.Det hvite hus har imidlertid uttrykt stor skepsis til å fjerne programmet. Ifølge anslag fra Obama-administrasjonen kan USAs brutto nasjonalprodukt bli redusert med 0,2 til 0,4 prosentpoeng som følge av at støtten kuttes.Demokratenes mindretallsleder Nancy Pelosi har gjort det klart at de vil kjempe for programmet når Kongressen samles igjen i 2014. Hun mener dette bør være første post på agendaen. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv