Hellas frykter vinterkulda

Strøm og fyringsolje har gått fra en selvfølge til et gode for mange greske familier. Hellas frykter en streng vinter.

Hellas - flagg vaier ved Akropolis - Foto: AP
Politikk

- Varslene sier det kan bli kaldt i år, sier 50 år gamle Valerios.Som i mange av Atens boligblokker holdt borettslaget hans i høst avstemning om innkjøp av fyringsolje før vinteren. Flertallet sa nei, det blir ingen sentralfyring.- Folk har ikke råd, så hva skal man gjøre? sier den tidligere bygningsarbeideren, som selv er en av Hellas' 1,3 millioner arbeidsledige.Over én av fire grekere sier ifølge BBC at de ikke har råd til skikkelig oppvarming. Prisen på fyringsolje skjøt i været i fjor på grunn av nye skatter i et Hellas i reformmodus. Resultatet ble at mange ikke hadde råd lenger.- De halverte pensjonen. Da har man ikke råd til selv nødvendige ting lenger, forteller 68 år gamle Aphrodite Kalamara, som var vant til å tilhøre middelklassen.- Heldigvis blir det ikke så kaldt i Aten om vinteren. Men i nord, der er de avhengige av fyringsoljen, sier hun.Valerios tar heller i bruk panelovner i vinter. Men også strømmen er dyr. I årets ni første måneder førte ubetalte regninger til at strømmen ble kuttet i over 250.000 tilfeller i Hellas. (NTB)

Nyheter
Politikk