Hovedredningssentralene får mer penger

Landets to hovedredningssentraler har hatt samme minimumsbemanning siden 1985.

Sea King-helikopter. Foto: Scanpix
Politikk

Samtidig er antallet hendelser firedoblet. Fra neste år får de ni millioner ekstra i året.- Antallet hendelser er høyest i sør, og det er vi som har den største økningen. I år kommer vi for første gang til å passere 5.000 hendelser, sier avdelingsdirektør Jarle D. Øversveen ved Hovedredningssentralen (HRS) Sør-Norge til Bergens Tidende.HRS har én enhet i sør og én i nord som skal koordinere innsatsen når ulykken er ute. I sommer var det i sør flere redningsoppdrag til sjøs enn noen gang. I perioden juni til august - den travleste tiden for HRS - økte antall sjøhendelser med 50 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.- Oppdragene er stort sett forbundet med ferie og fritid. Det er flott at mange bruker naturen. Men i tillegg til en stor økning i antall fritidsbåter, registrerer vi et lavere erfaringsnivå blant båtførere. Og om vinteren viser det seg at vi ikke lenger er født med ski på beina, sier Øversveen.Han tror terskelen for å kontakte dem er blitt lavere - i tillegg til at god mobildekning gjør det lettere.Denne måneden bestemte Stortinget at HRS skal styrkes med ni millioner kroner årlig. I tillegg får de dekket årets underskudd på 750.000 kroner. Samlet tildeling i år var på drøye 92 millioner.Ved HRS Sør-Norge er det 23 ansatte, 17 av disse går helkontinuerlig i turnus. I nord er bemanningen tilsvarende. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv