Khodorkovskij vil ikke inn i russisk politikk

Mikhail Khodorkovskij sier han ikke vil gå inn i russisk politikk, men at han vil fortsette kampen for at flere politiske fanger skal bli satt fri.

Mikhail B. Khodorkovskij. Foto: Scanpix
Politikk

På en pressekonferanse i Berlin søndag, den første etter at han ble sluppet fri fredag, sa Khodorkovskij at han heller ikke vil begi seg inn i noen ny rettslig strid om oljekonsernet Yukos.- Maktkamp er ikke noe for meg, sa den tidligere oljemilliardæren.Han minnet om at det er flere politiske fanger som sitter i russiske fengsler.- Jeg håper politikere fra vestlige land husker at jeg ikke er den siste politiske fangen i Russland når de snakker med Putin, sa Khodorkovskij.Som Yukos-sjef var han Russlands rikeste mann, men i 2005 ble han dømt for økonomiske lovbrudd. Han fikk en ny dom i 2010.Takket TysklandKhodorkovskij ble løslatt sist fredag og reiste til Tyskland. Tyskernes tidligere utenriksminister Hans-Dietrich Genscher hadde bidratt til forhandlingene om løslatelsen.Søndag takket Khodorkovskij Genscher og statsminister Angela Merkel for at han slapp ut av fengsel.- Hun gjorde det mulig for meg å være en fri mann i dag.Khodorkovskij har visum til Tyskland i ett år, og han sa at han ikke har bestemt seg for om han vil reise videre.Blir i utlandetHan framholdt at juridiske forhold foreløpig gjør det umulig for ham å dra tilbake til Russland, og at det ikke var han som valgte å reise fra landet.- Jeg hadde ikke noe valg. Jeg ble vekket klokken to om natten av sjefen for fangeleiren og ble fortalt at jeg skulle hjem. Under reisen fant jeg ut at den skulle ende i Berlin. Jeg så på døren til flyet at det var tysk, fortalte han.Han framholdt at han har lovet Putin å holde seg utenfor politikken og at han derfor heller ikke vil gi penger til opposisjonen i Russland.Men Khodorkovskij fastholder at han ble uskyldig dømt som ledd i en politisk maktkamp.Ingen tilståelse- Makthaverne har alltid villet ha en tilståelse fra meg, men det kunne jeg ikke godta, sa han.På direkte spørsmål fra journalistene om han føler at han står i takknemlighetsgjeld til Putin, svarte han diplomatisk:- Jeg gleder meg over hans beslutning.Mens Khodorkovskij foreløpig ikke ønsker å dra tilbake, holder russiske myndigheter døren åpen for ham. President Putins talsmann Dmitrij Peskov sa i helgen at Khodorkovskij står «absolutt fri» til å komme til Russland. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv