Obama antyder endringer i NSAs virksomhet

Barack Obama åpner for at det blir endringer i retningslinjene for etterretningstjenestene.

Barack Obama - Foto: AP
Politikk

Den amerikanske presidenten sier det kan bli endringer «i lys av avsløringene som har kommet» og som følge av bekymringer hos amerikanske borgere, melder BBC.Han pekte blant annet på at det er mulig å skaffe nødvendig informasjon om internett- og telefontrafikk uten dagens massive overvåking, som potensielt kan misbrukes.Forårsaket skadeObama sa samtidig at spionsiktede Edward Snowdens lekkasjer har forårsaket «unødvendig skade».Under sin pressekonferanse for å oppsummere 2013 fredag opplyste Obama også at han vil kunngjøre sine endelige beslutninger om etterretningstjenesten i januar. Han avviste å kommentere om det kan bli aktuelt å tilby Snowden et amnesti.Snowden flyktet fra USA i mai etter å ha lastet ned en enorm mengde hemmelige dokumenter om den amerikanske etterretningstjenestens virksomhet.Anbefaler stansEt uavhengig utvalg, oppnevnt Obama, anbefaler i en fersk rapport stopp i masseovervåking av telefontrafikk.Utvalget anbefaler videre at man henter rettslige kjennelser før overvåking av telefon- og datatrafikk, skriver New York Times.- Vi ser ikke behovet for at myndighetene lagrer disse opplysningene, sier Richard Clarke i panelet.NSA-sjef, general Keith Alexander, forsvarer innsamlingen av såkalt metadata. Han sier det er den eneste måten etterretningstjenesten kan sette sammen puslebitene som er nødvendig for å forsvare landet.GrunnlovsstridigTidligere i uka slo en føderal domstol fast at NSAs masseinnsamling av metadata om telefonsamtaler trolig er grunnlovsstridig.Dommer Richard Leon i den føderale distriktsretten i Washington skrev mandag ut en midlertidig forføyning som sier at NSAs program er i strid med USAs fjerde grunnlovstillegg. Det sier at myndigheten ikke kan ransake eller beslaglegge uten rettslig kjennelse og skjellig grunn til mistanke.Edward Snowden hyllet dommerens konklusjoner.- Jeg handlet på bakgrunn av en overbevisning om at NSAs masseovervåking er i strid med grunnloven, og at den amerikanske befolkningen fortjener en mulighet til å få dette prøvet i en åpen domstol, sier Snowden. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv