Säpo presser teleoperatørene med terrortrusler

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo truer teleoperatører med at de risikerer å ende opp som terroristenes medhjelpere hvis ikke de utleverer data om mobilsamtaler og kunders internettbruk.

Foto: Scanpix
Politikk

Säpo truer blant annet teleoperatørene med at Sverige snart vil bli utsatt for et blodig terrorangrep hvis de ikke får tilgang til opplysningene. Det kommer fram i et innslag som tirsdag skal sendes i programmet Ekot på Sveriges Radio.Blant dem som har følt seg presset, er toppsjefen i det svenske selskapet Bahnhof, Jon Karlung. Han gjorde selv opptak med skjult mikrofon under møtet med Säpo for å dokumentere metodene som blir brukt. Når Karlung stiller spørsmål ved om Säpo virkelig må ha direkte tilgang til svenskers aktivitet på mobiltelefon og internett, får han dette svaret:- Vi mistenker et terrorangrep i Stockholm sentrum og får inn informasjon som gjør at det er verdifullt for oss å eliminere. Og dette får vi fredag kveld klokka 20 utenom kontortid. Svaret, med manuell håndtering, innebærer at vi får leveransen mandag formiddag. Da smeller det i Stockholm sentrum med 800 døde, sier Säpos signalstrategiske rådgiver Kurt Alavaara.- Jeg tror ikke man skal være administrerende direktør for Bahnhof når man sier at man vil gjøre vurderinger i operativ drift, fortsetter han.

Nyheter
Politikk