Siv Jensen får smekk av jusprofessor

- Finansdepartementet burde tenke seg om først, mener BI-professor om innføringen av nye forskrifter for budgivning ved eiendomskjøp.

Siv Jensen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.
Politikk

- Man skulle kanskje tro dette er besnærende enkelt, men det er mer komplisert enn som så, sier Tore Bråthen, professor ved Handelshøyskolen BI til Finansavisen i dag.Fra nyttår introduserer Finansdepartementet en ny forskrift som blant annet krever at budgivningsprosessen skal bli skriftlig.Mye er uavklartEn rekke uavklarte aspekter har fått eiendomsmeglerbransjen til å skrive et brev til departementet med flere spørsmål, og de får støtte av Bråthen, som i sin tid ledet arbeidet med Eiendomsmeglingsloven som trådte i kraft i 2008.Bråthen mener departementet enten må svare på meglernes bekymringer eller utsette forskriften.Han mener at det heller ikke burde ligge noe prestisje i dette ettersom reglene ble vedtatt av den forrige regjeringen.Han frykter at dynamikken vil endres, og at man kan få underlige situasjoner der megler vet om et høyere bud som han/hun ikke har lov til å videreformidle til selger fordi det ikke er kommunisert på riktig måte.- Hvis selger etterpå får vite ut fra budjournalen at megleren fikk inn bud som ikke ble videreformidlet, vil nok ikke alle ha sympati for megleren dersom de vet at de kunne fått 100.000 kroner mer for boligen, skisserer professoren blant annet.Vil se på henvendelsenJon Gunnar Pedersen (H), statssekretær i Finansdepartementet, sier ifølge Finansavisen at forskriften vil bli innført som planlagt, etter at blant annet Forbrukerrådet og Forbrukerombudet støttet innføringen.Likevel sier Pedersen at departementet vil se nærmere på henvendelsen fra eiendomsmeglerne og besvare denne på vanlig måte.

Nyheter
Næringsliv