Solberg starter 2014 uten nye skatteløfter

Statsminister Erna Solberg (H) trekker heller fram sakene regjeringen vil jobbe med framfor å snakke skattelettelser når hun skuer inn i 2014.

Erna Solberg. NTB Scanpix / NTB Scanpix
Politikk

Solberg oppsummerte sine første måneder som regjeringssjef med å slå fast at den historiske borgerlige samarbeidsavtalen har bestått testen.- Vi leverer det vi har lovet, erklærte hun på en pressekonferanse tirsdag. Solberg viste blant annet til utdanningsløft for lærere, velferdsløft for eldre og syke og byggeplaner for vei og jernbane.Regjeringen styrer sitt første år på grunnlag av et budsjett som i stor grad er lagt av deres rødgrønne forgjengere. Men alt nå begynner arbeidet med neste budsjett, og da vil Høyre og Fremskrittspartiet få mulighet til legge mer av sine egen politikk til grunn for prioriteringene.I valgkampen lovet Høyre skattelettelser verdt 25 milliarder kroner, men Solberg understreker nå at skattelettelser kun er ett av flere virkemidler for å nå mål om blant annet økt konkurransekraft.- Dette er det vi har som ambisjoner, men det har ikke forrang foran andre løfter vi har. Vi er litt fleksible på hvor langt vi kommer til å nå, sier Solberg til NTB.- Stereotypi- Det er noen som dyrker stereotypien om at Høyre bare snakker om skatter, og derfor bruker jeg tiden på å si at vi er faktisk vel så opptatt av det vi gjør på områdene skole og infrastruktur, sier hun.Hun avviser at skattelettelser er blitt mindre viktig, men understreker at Høyres økonomiske politikk handler om mer enn skattelettelser.Fremskrittspartiet har gitt sine velgere løfter om skattelettelser verdt 100 milliarder. Siden har partileder Siv Jensen inntatt Finansdepartementet, og da hun la fram sitt første budsjett i høst, kunngjorde hun at det var deilig å gi skattelette. Det beløp seg til over 8 milliarder for 2014.Hva slags skattelettelser som vil komme i budsjettet for året etter, er ikke Solberg klar til å svare på, men hun medgir at noen Frp-velgere kan bli skuffet:- Det er alltid noen som blir skuffet, men enda flere som blir glad, konkluderer hun.Økonomiske utfordringerStatsministeren blinker selv ut den økonomiske situasjonen i verden som en av utfordringene for neste år. Solberg mener norsk økonomi fortsatt går godt, men påpeker nok en gang at oljeavhengigheten er en av utfordringene for økonomien.- Svaret er ikke å dempe oljeaktiviteten, men å bedre konkurransekraften i andre deler av norsk næringsliv, sier hunSonderingerDet står i kontrast til et av Venstres krav til den neste budsjettrunden. Her heter det at det må være en reduksjon i oljeutvinningstempo og -investeringer.De ti kravene blir en del av sonderingene før neste års budsjett, der det ikke bare må bli enighet mellom Høyre og Frp, men også med samarbeidspartiene.- Det er alltid sånn at veien blir til mens du går, sier Solberg om den nye samarbeidsformen.Statsministeren påpeker at regjeringen gjerne vil diskutere saker med støttepartiene tidlig i prosessen, men at det er opp til dem om de vil ta sakene senere, når de kommer til Stortinget.Hvorvidt de to partiene etter hvert vil bli innlemmet fullt og helt i regjeringen, mener Solberg er opp til Venstre og KrF selv.- Døren vår er åpen, sier hun. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv