Svenskene kutter renten

Den svenske Riksbanken kutter reporenten.

Stefan Ingves. Foto: PONTUS LUNDAHL / Scanpix.
Politikk

Riksbanken i Sverige kutter som ventet reporenten med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent.Da er styringsrenten i Sverige det halve av den norske styringsrenten .Samtidig nedjusteres rentebanen i Sverige også for de kommende årene, og prognosen for 4. kvartal neste år antyder et snitt for kvartalet på 0,71 prosent mot tidligere 1,15 prosent.Riksbanken forklarer kuttet med at konjunkturen utvikler seg omtrent som ventet, men at inflasjonen er blitt uventet lav. Og til tross for at økonomien henter seg inn igjen ser sentralbanken nå at inflasjonstrykket blir vesentlig lavere det kommende året enn det som var ventet tidligere.Det anslås nå at prisene faller med 0,1 prosent i år, mot tidligere ventet ingen endring. Neste år ventes det at prisene (KPI) vil stige med bare 0,6 prosent. Tidligere har Riksbanken ventet en økning på 1,2 prosent neste år.Først i 2015 ventes inflasjonen å komme opp i 2,5 prosent.Samtidig anslår sentralbanken i Sverige at ledigheten i år vil være 8 prosent, og at den vil falle til 7,8 prosent neste år.Neste rentemøte i svenske Riksbanken er 13. februar 2014.Den svenske kronen svekker seg noe på rentekuttet og prognosene. En svensk hundrelapp koster nå 93 norske.

Nyheter
Næringsliv