Tre indiske FN-soldater drept i Sør-Sudan

Tre indiske soldater i FNs fredsbevarende styrke i Sør-Sudan ble drept i et angrep på en FN-base torsdag, ifølge Indias FN-utsending.

Hilde Frafjord Johnson. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.
Politikk

Tre indiske soldater og en sivilist ble tidligere torsdag meldt savnet etter at en FN-base i Akobo ble angrepet av væpnede menn.Inntrengerne tok seg inn i basen etter at sivile hadde søkt tilflukt der.- Lou nuer-ungdom tvang seg inn i FN-styrken UNMISS' midlertidige operasjonsbase. Der hadde 32 sivile samlet seg, og det var dem de ville nå, ifølge FN-talsmann Farhan Haq.Det var sent torsdag kveld uklart om den sivilt ansatte ved basen som ikke var gjort rede for, også ble drept i angrepet.Kan spre segFredag morgen flyr FN-helikoptre for å hente militært og sivilt personell som har vært utsatt for angrepet. Den norske obersten Petter Lindqvist, som er stabssjef for FNs forsvarshovedkvarter i Sør-Sudan, skal lede operasjonen for å hente ut de som er i basen i Akobo.- Dette kan spre seg til andre deler av landet, særlig til Jonglei, som er gjenstand for ganske betydelige kamper. Det er bekymringsfullt at det er en viss spredning. Før var urolighetene begrenset til SPLA-hovedkvarterene og internt i de militære styrkene. Nå kan sivile bli rammet i større grad, sier Frafjord Johnson, FNs spesialutsending i Sør-Sudan.Norsk spesialutsendingHun sier at det viktigste Norge kan gjøre nå er å sende ned en spesialutsending.- Jeg er fornøyd med at utenriksminister Børge Brende (H) har sagt at en slik utsending vil bli utnevnt. Her trenger vi en sterk norsk røst. Norge har mer troverdighet enn noen annen aktør i Sør-Sudan.Frafjord Johnson peker på at den pågående konflikten først og fremst er en politisk kamp innad i regjeringspartiet SPLA/M som utspiller seg på bakkenivå.- Det uheldige er at det blir fyrt opp under etniske spenninger. (©NTB)

Nyheter
Politikk