USA og Europa bekymret over russiske raketter

USA og flere europeiske land er bekymret over rapporter om at Russland skal ha utplassert raketter i Kaliningrad.

Raketten Hawk XXI - bilde fra Kongsberg.com
Politikk

- Vi har innstendig oppfordret Russland om ikke å ta grep som kan destabilisere regionen, sier talskvinne i det amerikanske utenriksdepartementet Marie Harf.Uttalelsene kommer etter rapporter i russiske og tyske medier om russiske raketter av typen Iskander-M i enklaven Kaliningrad. Den russiske avisen Izvestia meldte mandag at rakettene - som kan bære atomvåpen - har vært utplassert i et års tid allerede.Russiske myndigheter vil verken bekrefte eller avkrefte rapportene men insisterer på at de er i sin fulle rett til å utplassere raketter i den vestlige enklaven.Russland har i årevis truet med å utplassere raketter i Kaliningrad som et svar på USAs rakettskjold i Europa.USA insisterer på at skjoldet ikke er rettet mot Russland, men myndighetene i Moskva ser det som en trussel mot landets atomavskrekking.Planene om rakettskjold var den største kilden til konfrontasjon mellom Moskva og Washington under årene med George W. Bush i Det hvite hus. Da Obama kom til makten lovet han å «restarte» forholdet til Russland. Han endret rakettskjoldplanen noe, men den har fortsatt å irritere russiske myndigheter, melder BBC. (©NTB)

Nyheter
Politikk