Utvalg anbefaler innstramming for USAs hysjtjenester

Et uavhengig utvalg, oppnevnt av USAs president Barack Obama, anbefaler en stopp i masseovervåking av telefontrafikk.

Barack Obama - Foto: AP
Politikk

Utvalget anbefaler videre at man henter rettslige kjennelser før overvåking av telefon- og datatrafikk, skriver New York Times.- Vi ser ikke behovet for at myndighetene lagrer disse opplysningene, sier Richard Clarke i panelet.NSA-sjef, general Keith Alexander, forsvarer innsamlingen av såkalt metadata. Han sier det er den eneste måten etterretningstjenesten kan sette sammen puslebitene som er nødvendig for å forsvare landet.I en 300 sider lang rapport som Det hvite hus offentliggjorde onsdag, anbefaler utvalget også at overvåking av utenlandske ledere kun bør skje etter en streng vurdering som veier økonomiske og politiske kostnader av om aktiviteten blir kjent. En slik avgjørelse bør oppfylle fem vilkår og bør gjøres av presidenten og dens rådgivere, ikke av overvåkingstjenesten selv, heter det.Utvalget bak rapporten består av fire eksperter på overvåking og juss. Ekspertene mener at det også bør være begrensninger i overvåkingen av vanlige folk i andre land og en bredere rettslig kontroll av etterretningstjenestene.

Nyheter
Næringsliv