Venstre presser regjeringen til retrett på ostetollen

Venstre sier nei til å reversere endringene i ostetollen som ble innført under de rødgrønne. Dermed har ikke regjeringen flertall for sin varslede snuoperasjon. Iallfall ikke nå.

Foto: Scanpix
Politikk

- Vi var som kjent imot overgangen fra kronetoll til prosenttoll da den ble innført av den forrige regjeringen. Det betyr imidlertid ikke at vi støtter en ensidig reversering av dette nå, sier næringspolitisk talsmann Pål Farstad i Venstre, som altså holder muligheten åpen for en enighet på et senere tidspunkt.Venstre fattet sin lenge bebudede beslutning under onsdagens gruppemøte på Stortinget. I et brev til landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) slår partiet fast at tollsatsene over tid bør reduseres.- Nøyaktig hvordan en eventuelt ny tollpolitikk skal utformes vil Venstre gjerne ha en dialog med regjeringen om, fastslås det.Nye runderEU reagerte kraftig på den nye ostetollen - som brakte med seg avgiftsøkninger på bestemte typer av ost og kjøtt. Norge ble beskyldt for proteksjonisme og brudd med EØS-avtalens ånd, om ikke bokstav.Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet gikk kraftig ut mot daværende landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og varslet at reglene skulle bli reversert av en ny regjering.Disse signalene framførte da også statsråd og europaminister Vidar Helgesen (H) overfor EU i november, da han under et rådsmøte i Brussel slo fast at vedtaket skulle omgjøres.At Helgesen kunngjorde dette uten å involvert KrF og Venstre på forhånd- ble ikke tatt nådig opp internt i de to samarbeidspartiene. Også fra rødgrønn side fikk statsråden kritikk for å innrømmelsen.- Å vise seg skuggeredd for EU på denne måten er ingen god forhandlingsstrategi, tordnet Ap-veteran Svein Roald Hansen, som selv har bakgrunn som leder i Europabevegelsen. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv