Ap kan få flertall for å trekke oljefondet ut av kull

Stortingets finanskomité holder tirsdag høring om et forslag fra Arbeiderpartiet om å utrede å trekke Statens pensjonsfond utland - populært kalt oljefondet - ut av kullselskaper.

Vattenfalls kullkraftverk Klingenberg i Berlin. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Politikk

Tidligere denne måneden ble det kjent at Arbeiderpartiet sammen med regjeringens to støttepartier Kristelig Folkeparti og Venstre vil trekke oljefondet ut av kullselskaper.Finansminister Siv Jensen (Frp) gikk langt i å avvise at hun vil gjøre dette, men sa at hun skal komme tilbake til temaet i en melding til Stortinget i løpet av våren.I mellomtiden skal finanskomiteen på Stortinget tirsdag holde høring om et Ap-forslag om å utrede å trekke fondet ut av kullselskaper, skriver Vårt Land.- Det er klimahensyn som er begrunnelsen for at vi nå mener oljefondet bør trekke seg ut, sier Aps stortingsrepresentant og medlem av finanskomiteen på Stortinget, Torstein Tvedt Solberg, til avisen.Ap endret meningFør jul la Sosialistisk Venstreparti fram et representantforslag om å trekke oljefondet ut av både olje, kull og gass. Da stemte Ap imot. Ap begrunner sin nye kullmotstand med klimarapporter fra Det internasjonale energibyrået (IEA) som viser at det særlig er forbruket av kull som må kuttes på verdensbasis.Ap håper også at komiteens utredning kan være klar når Stortinget skal behandle stortingsmeldingen om forvaltningen av oljefondet i løpet av våren.Venstre ønsker Aps nyorientering velkommen, men funderer samtidig over hvorfor ikke partiet foretok seg noe da de hadde stortingsflertall. Samtidig varsler SV at partiet vil støtte Aps representantforslag. Med støtte fra KrF, V og SV håper Ap dermed på flertall.

Nyheter
Næringsliv