Amnesty anklager Israel for grusomheter

Israelske sikkerhetsstyrker begår grusomme overgrep mot palestinere på den okkuperte Vestbredden, slår Amnesty International fast.

Mann holder Israels flagg - Foto: AP

Menneskerettighetsorganisasjonen anklager israelske soldater og politifolk for å være «lette på avtrekkeren» og for å utvise «en ufølsom mangel på respekt for menneskeliv», uten at de blir stilt til ansvar av den grunn.I rapporten "Trigger-happy: Israel's use of excessive force in the West Bank" slår Amnesty fast at flesteparten av palestinerne som er drept på Vestbredden de siste tre årene, ikke utgjorde noen umiddelbar fare verken for israelske styrker eller andre.Noen av de drepte ser ut til å ha vært ofre for målrettede likvidasjoner og flere av dem ble skutt i ryggen, noe som ifølge Amnesty er ensbetydende med krigsforbrytelser.- Rapporten legger fram beviser som viser et rystende mønster av ulovlige drap og der israelske styrker har påført sivile palestinere uberettiget skade på Vestbredden, sier Philip Luther, som leder Amnestys virksomhet i Midtøsten.- Hyppigheten og omfanget av israelske soldater og politifolks vilkårlige og grove maktbruken mot fredelige demonstranter på Vestbredden, og den frihet fra straffeforfølgelse gjerningsmennene nyter, tyder på at dette er ledd i en bevisst politikk, sier han.