Dagsavisen: Enighet i asylforhandlingene

Det er enighet i asylforhandlingene mellom regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, og samarbeidspartiene Kristelig Folkeparti og Venstre, etter det Dagsavisen erfarer.

Publisert 26. feb. 2014 kl. 06.03
Oppdatert 8. april 2014 klokken 13.59
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 445 ord
Anders Anundsen. NTB Scanpix / NTB Scanpix
Forhandlerne skal i dag legge fram en avtaletekst som stortingsgruppene skal ta stilling til. Torsdag kveld skal partene møtes ved 18-tiden, og deretter presenterer de enigheten før 21-nyhetene på TV, skriver avisen.Innvandringspolitikk er et felt hvor avstanden mellom Venstre og KrF på den ene siden, og Frp på den andre siden, er størst. Ifølge avisen har både Frp og de to sentrumspartiene måttet gi etter. Avisen skriver at det blir både innstramminger og oppmykninger i norsk innvandringspolitikk.Asylbarna skal sikres en engangsløsning, og det skal dessuten innføres en varig ordning som gjør at barnefaglig skjønn skal tas med i vurderingen når asylsøknader skal behandles.
Trandum utvidesOptimismeIld og vann
Det blir lagt til rette for flere lukkede mottak som kan opprettes ved behov, og Trandum utlendingsinternat skal utvides. Det blir innført 24-års aldersgrense for familieetablering, og underholdskravet i familiegjenforeningssaker skal heves. Samtidig skal det brukes mer skjønn i vurderinger av søkernes inntektsevne.Avtalen innebærer videre at Norge skal sortere kvoteflyktninger og åpne døren for de som har størst sjanse for å bli godt integrert. Samtidig skal reglene for å gi konvertitter og homofile asyl harmoniseres mer med EUs regler, og også følge retningslinjene fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).Partiene ønsker å vise at de har fått gjennomslag i forhandlingene, og Frp vil derfor flagge sine seire om ny mottaksstruktur, strengere krav til familiegjenforening og raskere utsendelse av kriminelle asylsøkere. Venstre og KrF vil på sin side flagge sine seire om asylbarn og at barns beste skal vektlegges mer i asylsaker.Sist partene i forhandlingene uttalte seg, mandag, ga både Venstre-leder Trine Skei Grande og KrFs familiepolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold overfor NTB uttrykk for optimisme. Under forhandlingene har regjeringen blitt representert ved justisminister Anders Anundsen (Frp). For Høyre har Ingjerd Schou bidratt. Hun sa til NTB mandag at det da var for tidlig å si at det går mot en avtale.- Det bærer i riktig retning, men det er fortsatt noen forbehold. Blant annet skal jo det vi forhandler oss fram til, også forankres og godkjennes i hver av partienes stortingsgrupper, sa hun mandag kveld.Selv om en ny avtale nå ifølge Dagsavisen er inngått, må den altså behandles av hver av de fire partienes stortingsgruppe. Selv etter en eventuell godkjenning der, og presentasjon av avtalen torsdag, vil det i tiden som kommer fortsatt være grunnlag for krangel mellom de borgerlige partiene, ifølge valgforsker Anders Todal Jenssen.- Det ligger mye potensielt sprengstoff mellom de fire samarbeidspartene på dette området, sa Jenssen til Vårt Land mandag.Han sammenlignet en felles asylpolitikk mellom de fire partiene med å forene ild og vann.- Det er store politiske avstander vi snakker om her. Både ideologisk og prinsippmessig er det noen veldige avgrunner mellom dem, sa Jenssen. (©NTB)