Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og støttepartiene Venstre og KrF klarte omsider å bli enige om en avtale for innvandrings- og asylpolitikken etter at statsminister Erna Solberg (H) grep inn i forhandlingene.Allerede onsdag kveld ble det i grove trekk gitt tilslutning til hovedpunktene i avtalen fra de fire partienes gruppemøter på Stortinget. Men i siste liten ble det ekstraomganger på kjernepunktet om hvor mye av eventuell fremtidig asylpolitikk regjeringen fritt kan utforme.- Jeg har vært med i noen samtaler om hvordan forstår vi samarbeid. Og det er jo mitt ansvar som statsminister: Hvordan forstår vi denne avtalen, og hvordan sørger vi for at regjeringen følger det som er enigheten på Stortinget, sa Solberg til NTB fredag morgen.Hovedpunktene i avtalen som nå skal være klar, er at det skal etableres egne retursentre for personer med endelig avslag på asylsøknadene og vurderingen av hva som er «barnefaglig forsvarlig» i saker med barn skal inn i en forskrift.I tillegg blir det en engangsløsning for barn som har bodd minst tre år i Norge (før 30. september i fjor) uten oppholdstillatelse og fra land der Norge senere har inngått returavtale med.Ifølge TV 2 er det enighet mellom de fire partiene om å utrede behovet for en regelendring som forutsetter at personer som søker norsk statsborgerskap må beherske et minimum av norsk muntlig. En slik utredning skal være på plass slik at testene kan innføres fra sommeren 2015.(©NTB)