EU-demonstrasjoner på Island

Islendingene er ikke for EU, men liker ikke at regjeringen vil trekke EU-søknaden uten noen folkeavstemning.

Et flertall av islendingene er mot EU-medlemskap. Flere reagerer likevel på at regjeringen ikke innfrir løftet om å la dem avgjøre søknaden i en folkeavstemning. Det har vært flere demonstrasjoner i Reykjavik etter at det ble klart at regjeringen vil trekke søknaden uten å spørre folket til råds, ifølge nyhetsbyrået AFP. Over 32.000 mennesker hadde onsdag skrevet under på et internettopprop.Forhandlingsprosessen med EU ble satt på vent før valget på Island i april, før forhandlingene hadde kommet til den vanskeligste delen om fiskeri.Det var den tidligere, sosialdemokratiske regjeringen som i sin tid søkte om medlemskap etter en folkeavstemning, men idet finanskrisen på Island roet seg, forsvant mye av lysten i befolkningen. (©NTB)