- Jeg ga aldri noen ordre til politiet om å skyte mot demonstrantene. De var ubevæpnet helt til de var direkte truet på livet, sa Janukovitsj på en pressekonferanse i den russiske byen Rostov-na-Donu fredag.Det var første gang den ukrainske politikeren viste seg offentlig siden han ble fjernet fra makten sist helg.Janukovitsj fastholdt sine tidligere uttalelser om at de nye makthaverne i Kiev ikke er rettmessige og kalte dem en gjeng «nynazister og fascister som bare representerer et lite mindretall av folket».
- Er den folkevalgte presidentenEtterforskes i Sveits
Janukovitsj fastholdt videre at han ikke er avsatt som president og at han er lovlig valgt, men at han ble tvunget til å forlate landet. Han beskrev presidentvalget 25. mai som ulovlig og varslet at han ikke kommer til å stille som kandidat.Samtidig understreket ekspresidenten at Krim-halvøya må forbli en del av Ukraina. Han var også klar på at han ikke kommer til å be om militærhjelp fra Russland for å løse krisen.Han sa at han foreløpig ikke har møtt Russlands president Vladimir Putin, men at de to har snakket sammen på telefon.De nye ukrainske lederne anklager Janukovitsj og han krets for å ha tømt statskassen og overført enorme summer til utlandet.I Genève har den sveitsiske påtalemyndigheten innledet etterforskning mot Viktor Janukovitsj og hans sønn Oleksandr for hvitvasking av penger.Samtidig fryser både Sveits og Østerrike formuene til en rekke ukrainske tjenestemenn, blant dem Janukovitsj og sønnen og flere andre tidligere ministere. Sveitsisk politi har også gjennomført en aksjon mot kontorene til et firma eid av Janukovitsj og beslaglagt en rekke dokumenter. (©NTB)