Leahy vil fryse milliardbistanden til Uganda

USA bør fryse milliardbistanden til Uganda som følge av at landet truer homofile med livsvarig fengsel, mener den innflytelsesrike senatoren Patrick Leahy.

I Uganda blir den ny loven mot homofil praksis feiret. I vestlige land blir den møtt med fordømmelse. Foto: Edward Echwalu / Reuters / NTB scanpix
Politikk
Ugandas president Yoweri Museveni undertegnet mandag en ny lov som forbyr homofili og truer homofile med livsvarig fengsel. Loven gjør det også straffbart å ikke anmelde noen som kan mistenkes for å være homofile.Loven er møtt med massiv internasjonal kritikk, og flere land har besluttet å kutte i bistanden til Uganda, blant dem Norge.
MilliardbistandMotbydeligRepublikansk motstand
Senator Patrick Leahy, som er demokrat og ordfører i justiskomiteen i Senatet, tar nå til orde for å fryse bistanden til Uganda.- Vi må gå nøye gjennom all amerikansk bistand til Uganda, også den bistanden som går via Verdensbanken og andre flernasjonale organisasjoner, sier den innflytelsesrike senatoren.USA gir i år nærmere 3 milliarder kroner i bistand til Uganda, mye av det øremerket helse- og utdanning, men også i form av militærhjelp.President Barack Obama har betegnet den nye anti-homoloven som «motbydelig» og utenriksminister John Kerry slo mandag fast at det var «en tragisk dag for Uganda».Amerikansk UD vurderer nå hvordan USA skal reagere overfor landet.- I lys av dette gjennomgår vi nå vårt forhold til Uganda, sier talskvinnen Jen Psaki.Republikanerne advarer Obama-administrasjonen mot å kutte i bistanden til Uganda.- Afrika er et kontinent i fare. Uganda har problemer med aids, og barn sulter der. Skal vi virkelig nekte å hjelpe Afrika, som kan være allierte, som følge av en slik sak, spør senator Lindsey Graham.- Jeg er ikke sikker på at det vil være det rette svaret, sier den republikanske senatoren.James Inhof, som også sitter i Senatet for republikanerne, understreker at han reagerer sterkt på loven mot homofile i Uganda, men han advarer mot bistandskutt.- Vi kan alle gi uttrykk for vår motstand mot denne loven, men jeg tror ikke at bistandskutt er veien å gå, sier han. (©NTB)