Nordmenn lever luksusliv på utenlandske bankkort

Skatteetaten har de siste årene avdekket mange nordmenn som lever skattefrie luksusliv i Norge ved hjelp av utenlandske betalingskort.

Foto: Scanpix

I 2009 startet Skatteetaten et prosjekt for å se på bruken av utenlandske betalingskort i Norge. Så langt har de avdekket over 600 millioner kroner i inntekter og en drøy milliard i formue som er forsøkt unndratt beskatning . Det reelle beløpet som unndras er sannsynligvis langt høyere, skriver Finansavisen.- Arbeidet med å avdekke inntekt og formue i utlandet som det ikke er betalt skatt av, er et viktig område for Skatteetaten. Alle som er skattepliktige til Norge, skal oppgi alt av inntekter og formue, også penger som befinner seg i utlandet. Vi blir stadig bedre på finne penger skjult i utlandet, sier skattedirektør Hans Christian Holte til Finansavisen.Ved å kanalisere inntekter til selskaper i andre land forsøker mange å unndra seg beskatning i Norge. Pengene blir enten investert i landet, eller de blir brukt i Norge ved hjelp av betalingskort utstedt i andre land, for eksempel Sveits. Pengene blir tatt ut i kiosker og minibanker i Norge, og navnet ditt blir ikke registrert noe sted.Med dagens globaliserte samfunn, utbredt bruk av nettbank og inntektsstrømmer som går på tvers av landegrensene, har mulighetene til å jukse blitt mye større. Det er fortsatt mange land og banker som bidrar til å gjøre det lett å skjule verdier om man ønsker det, skriver Finansavisen.- Det er utfordrende for Skatteetaten å avdekke penger skjult i utlandet. Trenden er at vi får stadig mer informasjon, og skatteparadisene blir gradvis mindre lukket, sier Holte og setter sin lit til at den utviklingen fortsetter.Les hele saken i fredagens utgave av Finansavisen!