Norge gir fire milliarder til land som forbyr homofili

31 afrikanske land som forbyr homofili, får norske bistandsmidler. Til sammen dreier det seg om fire milliarder kroner.

Børge Brende. Foto: Scanpix

Mandag denne uken opplyste utenriksminister Børge Brende (H) at Norge stanser 50 millioner kroner i stat til stat-bistand til Uganda etter at landet vedtok en ny lov mot homofili.Uganda er imidlertid langt fra det eneste landet i Afrika som forbyr homofili. NRK har laget en oversikt som viser at Norge i 2012 ga fire milliarder kroner i bistand til 31 afrikanske land der det er ulovlig å være homofil.Afrika-kjenner Helge Rønning sier at noen av landene har et generelt forbud mot homofil praksis, andre land har strenge straffer. Nigeria og Uganda er land som særlig skiller seg ut i denne sammenheng.Utenriksministeren sier Norge måtte statuere et eksempel da Uganda innførte en ny lov.- Hvis det er andre land i Afrika som praktiserer og innfører den type lover som Uganda, så må vi selvsagt se på det, for jeg synes et er uakseptabelt å bryte menneskerettighetene på en sånn grunnleggende måte i det 21. århundre, sier Brende til NRK.Flere har advart mot bistandskutt fordi det kan ramme de homofile fremfor å hjelpe dem. Brende sier at han vil vurdere om bistand kan flyttes til hjelpeorganisasjoner i stedet for til statene. (©NTB)