Norges Bank: Fossil-kutt vil påvirke hele oljefondet

Om lag 10 prosent av oljefondet er investert i selskaper som driver med olje, kull eller gass i større eller mindre grad. Å utelukke dem vil påvirke hele porteføljen, ifølge fondssjef Yngve Slyngstad.

Yngve Slyngstad Foto: Finansavisen
Politikk
Han påpeker at dette utgjør en stor andel av fondets investeringer.- Det man må tenke gjennom er at dersom man tar ut en stor andel av fondets investeringer, vil det påvirke den samlede profilen. Uavhengig om man da vurderer den sektoren som mer eller mindre lønnsom, så endrer det totale risikobildet seg, sier Slyngstad, som leder Norges Bank Investment Management (NBIM), til NTB. Han la fredag fram fondets årsrapport.- Vi vil som utgangspunkt være investert bredest mulig, fordi det er per definisjon gir mindre risiko i en finansiell betydning, fortsetter han.De borgerlige partiene vil utrede hvorvidt Statens pensjonsfond utland skal få beskjed om å droppe alle investeringer i olje-, gass- og kullselskaper.- Vår rolle er først og fremst å gi informasjon og å gi råd dersom vi blir bedt om det. Vi involverer oss ikke i en politisk diskusjon, sier Slyngstad om utredningsarbeidet. (©NTB)