Olje, homofili og bistand

At Uganda holder en høy profil i sin kamp mot homofili, er en kinkig sak for vestlige land, som neppe ønsker å miste innflytelse i ett av Øst-Afrikas viktigste land.

Foto: Scanpix

- Dette er både økonomisk og strategisk sett en vanskelig sak for Norge og andre vestlige land, sier Helge Rønning, Afrika-kjenner og professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.Han understreker at Uganda er et viktig land i Øst-Afrika, både økonomisk, strategisk og militært.- Uganda har betraktelig økonomisk framgang og spiller en sentral militær rolle på Afrikas Horn, ikke minst når det gjelder krisen i Sør-Sudan, sier Rønning til NTB.Til nå har vestlige land vært Ugandas fremste samarbeidspartnere. Men etter hvert har Kinas interesse for landets ressurser blitt stadig tydeligere, noe ugandiske myndigheter ikke nøler med å understreke overfor sine gamle samarbeidspartnere.Tre kinesiske selskaper inngikk nylig kontrakter om oljeutvinning med regjeringen i Kampala, opplyser Rønning. I slutten av januar varslet dessuten Uganda at det vil låne penger av Kina i stedet for fra Europa, ettersom de kinesiske lånene er billigere, ifølge Reuters.Vestlige land har mye å miste i Uganda, også Norge, som blant annet bruker bistand til å utvikle landets energinett og oljesektor. Men ettersom mye av bistanden også er knyttet til menneskerettigheter, demokrati og et godt styresett, har det vært umulig å overse den nye strenge loven som gjør at homofil praksis kan straffes med livsvarig fengsel.