Trond Giske husker ikke Kongsberg-gransking

Tidligere næringsminister Trond Giske (Ap) kan ikke huske å ha blitt orientert om granskingen i Kongsberg Gruppen.

Trond Giske - Foto: Scanpix

- Jeg kan ikke huske at jeg ble orientert om saken, men det behøver ikke å bety at jeg ikke ble det, sier Giske til NTB. Han viser til Næringsdepartementet for detaljerte opplysninger om kontakten mellom staten og Kongsberg Gruppen.Tirsdag ble det halvstatlige selskapet siktet for korrupsjon i tilknytning til leveranser av kommunikasjonsutstyr til Romania mellom 1999 og 2008. Saken var fra våren 2012 til høsten 2013 underlagt gransking av selskapet selv, men lagt til side, uten at politiet ble involvert.- Vi fikk høre noen rykter om at det kunne være noe i en del av virksomheten. Vi gikk inn med egne og eksterne ressurser for å kartlegge saken fram til høsten 2013, sa konsernsjef Walter Qvam til NTB tirsdag.Daværende næringsminister Trond Giske (Ap) finner ikke uten videre grunn til å kritisere selskapet for håndteringen av saken.- Det kommer an på hvor alvorlig selskapet trodde forholdene var. Hvis det var usikkert at det i det hele tatt hadde skjedd noe galt, synes jeg ikke det er urimelig å granske saken selv først. Men dersom selskapet hadde klare mistanker om at noe alvorlig og straffbart hadde skjedd, ville det være mer naturlig å gå til politiet, sier Giske.Han understreker at han selv bare kjenner saken fra pressen. (©NTB)Solberg bekymretStatsminister Erna Solberg (H) vil ikke kommentere korrupsjonsanklagene mot det halvstatlige selskapet Kongsberg Gruppen, men sier selskap staten investerer i skal sørge for politietterforskning ved mistanke om korrupsjon.- Det bekymrer meg at vi får beskyldninger om korrupsjon i norske selskaper, halvstatlige eller ikke, for Norge bør være et land som har rykte på seg for å ikke ha korrupte selskaper, sier Solberg.- Bør det være enda strengere regler for når politiet skal involveres for halvstatlige selskaper?- I alle selskaper staten investerer i, skal vi være tydelig på at vi har nulltoleranse for korrupsjon, og vi skal sørge for at politiet etterforsker, men jeg kan ikke si noe om hva som er grunnlaget for at dette ikke er gjort i denne saken, for den er midt i en politietterforskning, sier Solberg. (©NTB)