USA vil ha svar på hvorfor Irak kjøper våpen fra Iran

USA vil ha svar på hvorfor Irak har inngått avtale om å kjøpe våpen fra Iran, noe som er i strid med FNs våpenblokade.

Mann holder Iraks flagg - Foto: AP

- Dersom dette stemmer, gir det grunn til bekymring, sier en talskvinne for utenriksdepartementet i Washington, Jen Psaki.Myndighetene i Irak inngikk i november i fjor en kontrakt med Iran om kjøp av våpen til en verdi av nærmere 1,2 milliarder kroner.Brudd på blokade- Våpenoverføring fra Iran til en tredjepart, vil være et direkte brudd på FNs våpenblokade av Iran, sier Psaki.- Vi har bedt om en redegjørelse fra den irakiske regjering i saken, for å sikre at de forstår hvilke begrensninger internasjonal lov setter for våpenhandel med Iran, sier hun.Kontrakten mellom Irak og Iran ble inngått rett etter at Iraks statsminister Nuri al-Maliki hadde vært i Washington for å be om amerikansk militærhjelp til kampen mot al-Qaida og militante sunnimuslimske grupper.