Valgforsker spår mer asylkrangel selv med ny avtale

Norsk innvandringspolitikk kommer til å være grunnlag for krangel mellom de borgerlige partiene selv etter at partene har blitt enige om ny samarbeidsavtale, mener valgforsker Anders Todal Jenssen.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
Politikk
- Det ligger mye potensielt sprengstoff mellom de fire samarbeidspartnerne på dette området, sier Jenssen til Vårt Land.Han sammenligner en felles politikk mellom de fire borgerlige partiene om asyl og innvandring med å forene ild og vann.- Det er store politiske avstander vi snakker om her. Både ideologisk og prinsippmessig er det noen veldige avgrunner mellom dem, sier Jenssen til avisen.Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet møtte mandag samarbeidspartiene Kristelig Folkeparti og Venstre for å avklare asylpolitikken. Torsdag skal partene møtes på nytt. Regjeringens mann i forhandlingene er justisminister Anders Anundsen (Frp).
Optimisme
Høyres representant rundt forhandlingsbordet, Ingjerd Schou, sier at de fire partiene kom et godt stykke videre mandag kveld.- Det er noen punkter nå som vi begynner å lande og hvor vi har startet å formulere avtaletekst. Jeg er godt optimist, sa Schou til NTB.Hun mener det likevel er for tidlig å si at det går mot en avtale:- Det bærer i riktig retning, men det er fortsatt noen forbehold. Blant annet skal jo det vi forhandler oss fram til, også forankres og godkjennes i hvert av partienes stortingsgrupper, sa hun mandag kveld.Venstre-leder Trine Skei Grande og KrFs familiepolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold var begge optimistiske da de forlot forhandlingene med Høyre og Frp mandag kveld.