Varm februar gir ekstrem-rekord på Svalbard

Det stabile været hittil i år vil gi flere nye varmerekorder for februar.

Longyearbyen, Svalbard. Foto: Scanpix

Det største utslaget kommer i Longyearbyen, som ligger an til å få en temperatur på hele 15 grader over normalen.Klokken 10:40 torsdag var den registrerte middeltemperaturen i Longyearbyen så langt i februar målt til -1,2 grader.- Normalen er minus 16,2 grader, så dette er presis 15,0 grader over normalen, opplyser meteorolog Stein Erik Øines ved Vervarslinga for Nord-Norge til NTB. Han må også ha fredagens målinger med før den offisielle rekorden er et faktum.Ikke uventetDen forrige februarrekorden for Svalbard er bare to år gammel. Den lød på minus 5,6 grader, altså 4,3 grader kaldere enn i år. Den varmeste dagen kom 12. februar med 5,4 plussgrader i polarbyen.Klimavakt Jan Inge Hansen ved Meteorologisk institutt sier det er «ekstremt», men ikke uventet at utslagene blir så store på den arktiske øygruppen i nord. Det har først og fremst sammenheng med et uvanlig stabilt værsystem som gir en uvanlig vinter over hele den vestlige halvkulen. Nøkkelfaktoren er et høytrykk i vestlige deler av Russland og kraftige lavtrykk over Storbritannia som pumper varm luft nordover.- Værsituasjonen har vært den samme i hele år. Svalbard har nesten ikke hatt tilførsel av polarluft. Det har regnet i Storbritannia og vært mer nedbør enn normalt østafjells, mens Nord-Norge har opplevd ørkentilstander, sier Hansen.