Bøndene er glade for brudd

Bondeorganisasjonene puster lettet ut etter at det ble brudd i jordbruksforhandlingene mellom regjeringen og støttepartiene i natt.

Leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukerlag Foto: Morten Holm / Scanpix

– Dette er en stor lettelse, sier leder Merete Furuberg i Norges Bonde- og Småbrukarlag til NTB.– Dette viser at regjeringen står alene og ikke har flertall for sin nye landbrukspolitikk. Nå får Stortinget mulighet til å ta debatten om hvordan maten i Norge skal produseres. Nå skjer det i åpenhet, ikke i et lukket rom i regjeringen, framholder hun.Natt til fredag ble det klart at landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) og regjeringspartiene ikke lyktes i å komme fram til en enighet med støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti om justeringer i oppgjøret med bøndene, som ville gitt et flertall i Stortinget.Det skal være første gang i historien at en regjering forhandler med opposisjonen om et jordbruksoppgjør før det legges fram for Stortinget.Furuberg avviser at en stortingsbehandling av landbruksoppgjøret vil svekke forhandlingsinstituttet mellom bøndene og regjeringen.Derimot ville det virkelig undergravd instituttet om Stortinget fikk forelagt et annet tilbud enn det bøndene fikk, understreker hun.– Da hadde jeg blitt ordentlig sint, sier hun til NTB.Hun mener forhandlingsbruddet med støttepartiene er en alvorlig ripe i lakken for Listhaug.– Dette viser jo at hun er en dårlig forhandler, sier Furuberg, som mener at de som roser landbruksministeren for å stå oppreist i stormen, tar feil.– Dette er fanatisme. Hun står ikke rakt i stormen, men flakser av gårde, sier småbrukarlederen. (©NTB)