Men til forskjell fra spåmenn og spåkoner, baserer meteorologene seg på mengder av fakta, analyser og værkart.På fagseminaret om varsling av sommerbyger til ekstremnedbør, og hvor fremtidens ekstremnedbør vil ramme Norge, sa klimaforsker Reidun Gangstø rett ut hva vi har i vente – drittvær. Passende nok hadde hun tatt på seg solide, høye gummistøvler for anledningen.– Generelt i hele landet blir det mer intens nedbør, og de større nedbørsmengdene vil komme oftere. At det blir mer nedbør, har en direkte sammenheng med at det blir varmere, sa hun til NTB etter den «væritable» kalddusjen av en værprognose.En av modellene hun viste, tyder på at det er sannsynlig at Vestlandet kan få en nedgang i antall nedbørshendelser og intensitet fremover i tid.– De andre modellene viser at den største økningen i nedbør vil bli på Vestlandet. Det blir også en økning på Østlandet, men den blir mindre. Men vi holder den muligheten åpen at det kan bli litt tørrere på Vestlandet, sier hun.Instituttet arbeider kontinuerlig med å forbedre varslene, men forskerne på seminaret trakk fram at de trenger mer kunnskap om fremtidige dominerende vindmønstre for å kunne varsle med enda større sikkerhet hva slags vær vi har i vente. (©NTB)