Oljefondet vil inn i Asia

Har nesten 200 milliarder kroner å investere for.

Etter at oljefondet fikk grønt lys til å kunne investere i eiendom i 2010 har eiendommer både på Time Square og Champs Elysees blitt plukket opp.Nå ser fondets eiendomsleder, Karsten Kallevig, mot øst.Fondet har en strategi om å fokusere på 10-15 byer globalt og deres satsning om å entre Asia er i ferd med å intensiveres, skriver Bloomberg torsdag.Så langt har fondet investert rundt 60 milliarder kroner og fokus har vært å «redusere sannsynligheten for å gjøre store feilsteg». Dermed har fondet fokusert på storbyer med best mulig vekstpotensiale og med press på tilbudssiden.Ser på to byerDet er med dette som utgangspunkt at de ser nærmere på to byer i Asia - og skal man tro Kallevig holder det med disse to inntil videre.- Mine største frykt for porteføljen er at vi våkner opp om 5 til 10 år og vi er overalt, sier Kallevig.Med denne strategien er Kallevig også åpen med at fondet kan ha gått glipp av noen gylne muligheter, og refererer til at de svømmer i ulike tilbud, hvor flere er håndskrevne og dekorerte brev fra Afrika.- Jeg er sikker på at vi har gått glipp av mange flotte muligheter ved å si nei her og der, og vi er veldig klar over det. Men samtidig har vi ikke kastet bort mye tid.Og til tross for at avdelingen, som skal plassere opptil 5 prosent av oljefondet i eiendom, ikke har noen tidsfrist så understrekes det at fondet har en «naturlig vekst i tempo som følge av at det er aktivt i flere markeder».Så langt har investeringsstrategien vært god - fondets eiendomsinvesteringer ga en avkastning på 11,8 prosent i 2013, sammenlignet med IPD-indeksen som hadde en avkastning på 8,3 prosent.