– Regjeringspartiene snur om oljefondet

Regjeringspartiene går likevel ikke inn for å legge ned oljefondets etikkråd, melder Aftenposten.

Kong Harald og kronprins Haakon holder statsråd med statsminister Erna Solberg (H) (th) og hennes regjering på Slottet. Foto: Scanpix

Opposisjonen er tilfreds, mens Changemaker kaller det bare en delseier.Finanskomiteen vil ifølge avisen gå enstemmig inn for å beholde rådet som regjeringen foreslo å legge ned og i stedet integrere i Norges Bank.– Hvis Høyre og Frp har snudd og et bredt flertall på Stortinget nå ønsker å beholde etikkrådet, er vi svært glade for den konklusjonen, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik til Aftenposten.Saken blir endelig avklart når komiteen avgir innstillingen om meldingen tirsdag i neste uke.FornøydPåtroppende Ap-leder Jonas Gahr Støre er svært fornøyd med at regjeringspartiene har snudd. Han sier det var Høyre og Frp selv som kontaktet Ap for samtaler om rådet.– For oss er det viktig at etikkrådet forblir uavhengig og står utenfor Norges Bank. Innstillingene til etikkrådet vil offentliggjøres. Det gjør det lett å følge med på hvordan Norges Bank forholder seg til etikkrådets anbefalinger. Jeg ser ingen grunn til at det skulle være problematisk at det er Norges Bank som tar den endelige avgjørelsen, sier han.– Etikk har vunnet over butikk! En flytting til Norges Bank ville ha vingeklippet etikkrådet. Nå kan vi heller se på hvordan dette viktige rådet kan styrkes videre, sier Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson.– Regjeringen har atter en gang lagt fram et forslag Stortinget ikke synes å ville ha. Det er godt og interessant å se det finnes alternative politiske flertall når regjeringen svikter, tilføyer han.