Til tross for at han både er finansfyrste og politiker setter mange ukrainere nå sin lit til at Porosjenko kan trekke landet bort fra kanten av stupet.I et borgerkrigstruet og sterkt splittet Ukraina har han da også brukt valgkampen til å fremstille seg som en redningsmann.– Hvis jeg blir valgt, kommer jeg til å ordne opp i krisen med Russland på tre måneder, sa 49-åringen på et valgmøte i storbyen Kharkiv nylig.Timosjenko får støtte fra under 10 prosent av de spurte på målinger. Porosjenko, som har tjent seg søkkrik på søtsaker, får for sin del støtte fra over 30 prosent av de spurte.
– Kan spilletØkt selvstyre?
Mens Timosjenko ses på som en splittende figur, er bildet av Porosjenko motsatt. Han har tjenestegjort både i pro-vestlige og pro-russiske regjeringer.– Hans fremste styrke er at det vil være veldig vanskelig å plassere et nasjonaliststempel på ham. Det er en kjempefordel, fordi han kan søke stemmer vidt og bredt, både i Sentral-Ukraina og i øst, sier FFI-forsker Tor Bukkvoll til NTB.Porosjenko skal være landets sjuende rikeste mann, eier Kanal 5 og er en gammel ringrev i grenselandet mellom politikk og næringsliv.– Han er trent som politiker og kan spillet. Det er en fordel, sier Bukkvoll.Porosjenko er tilhenger av europeisk integrasjon for Ukraina. Han lover å gjenopprette lov og orden, også ved å slå hardt ned på separatister.Samtidig vil han korrupsjonen til livs. Ukraina ligger på 144. plass på Transparency Internationals korrupsjonsliste.Bukkvoll tror Porosjenko også er en mann som kan snakke med Russland, og viser til hans fartstid som minister under pro-russiske Viktor Janukovitsj.Porosjenko har også lovet å holde folkeavstemning om viktige spørsmål for Øst-Ukraina. Det kan åpne for økt selvstyre for fylker som Donetsk og Luhansk. (©NTB)