– Hva har den tjukke koreanske guttungen og EU til felles? Demokratiforståelsen.Med den teksten over et bilde av nordkoreanske Kim Jong-un har Alternativ for Tyskland AfD markert seg i EU-valget.Partiet er tuftet på euromotstand og ønsket om å gjeninnføre tyske mark, og året etter grunnleggelsen er AfD i ferd med å gjøre seg gjeldende i Tyskland.De kom seg ikke inn i Forbundsdagen, men ligger ifølge meningsmålingene an til å få representanter i EU-parlamentet med en oppslutning på mellom 6 og 7 prosent.
Merkel vinner BBCMerkelapper
Tyskerne er kjent som overbeviste europeere, og fortsatt sier over 70 prosent at de støtter eurosamarbeidet. Landet øver stor innflytelse i EU som Unionens økonomiske lokomotiv. Statsminister Angela Merkels kristendemokrater er ventet solid seier i EU-valget på søndag.Men år med krise og hjelpepakker og garantier til skakkjørte europartnere har åpnet for AfD. De plukker trolig stemmer blant velgere som synes de konservative har beveget seg for langt mot sentrum.– I evigheter var det ingen alternativer å stemme på til høyre for statsminister Angela Merkels kristendemokrater, om ikke du stemte ytterliggående høyre. AfD gir den muligheten nå, sier journalisten Tilo Jung til .Sammenlignet med euroskeptiske partier i andre land er det tyske fortsatt lite.– Det er avgjørende for dem å gjøre et godt EU-valg. De har et rykte som et euroskeptisk parti med én sak. Om de ikke klarer å gjøre det godt når avstemningen handler om Europa, vil de aldri gjøre det, sier Klaus-Peter Schöppner hos meningsmålerne Emnid til Reuters.Med nok akademikere i folden til å drive et lite universitet er AfD blitt kalt professorpartiet. Det vil gjerne fremstå som et annerledes protestparti, og med én hovedsak er det litt vanskelig å plassere på den politiske skalaen.Anklager om ytterliggående tendenser blir avvist, og AfDs ledere er frustrerte når de blir slått i hartkorn med europeiske høyrepopulister og nasjonalister. Merkelappen som Tysklands Tea Party vil de heller ikke ha og prøver å fremme et image som et «fornuftens parti». (©NTB)