Tripoli (NTB-Reuters): En væpnet gruppe lojal til en tidligere general sier den står bak stormingen parlamentsbygningen i Libyas hovedstad Tripoli søndag. General Khalifa Haftar var leder for styrkene som kjempet mot Muammar Gaddafi i 2011, og har tidligere blitt beskyldt for kuppforsøk av myndighetene i landet.– Dette er medlemmer av Den libyske nasjonale armé, sier talsmannen Mohamed al-Hejazi i Haftars gruppe til Reuters.Parlamentsmedlemmet Omar Bushah sier til nyhetsbyrået at de væpnede mennene stormet bygningen før de satte fyr på den. Vitner melder søndag ettermiddag at det stiger røyk opp fra bygningen.Det statlige nyhetsbyrået LANA melder at mennene også har sperret veien som fører til parlamentet.
Innbyggere i Tripoli rapporterte søndag om kraftige skuddvekslinger og sammenstøt nær parlamentet, som ligger sør i byen.Ifølge nyhetsbyrået AFP skal kampene ha startet etter at en kolonne med pansrede kjøretøy kjørte inn i hovedstaden med retning mot den midlertidige parlamentsbygningen.TV-kanalen reporter på stedet sier at byen raskt forandret seg til en slagmark, og at mange kjøretøy står utenfor parlamentsbygningen.– Fra her jeg befinner meg hørte vi at de begynte å bruke tunge våpen, som maskingevær. Det er en veldig spent situasjon, sier Omar al-Saleh.– Det var et sesjon som ble avsluttet for omtrent to timer siden. Slik vi forstår det hadde alle parlamentsmedlemmene forlatt bygningen, men det var noen medarbeidere igjen i bygningen, legger han til.Vitner sier at mennene er medlemmer av de mektige Zintan-brigadene, som består av tidligere opprørssoldater som kontrollerer flere områder rundt flyplassen i Tripoli.Minst 79 mennesker ble drept i harde kamper i byen Benghazi tidligere denne uken. Kampene brøt ut fredag da Haftars væpnede gruppe angrep en av basene til den islamistiske 17. februar-brigaden.Libyas regjering sa da at Haftars private kamp mot islamist-brigaden i praksis er et kuppforsøk.– Alle som deltok i dette kuppet, vil bli stilt for retten, sa Nuri Abu Sahmein i en erklæring han leste opp på statlig TV lørdag.Sahmein er leder for Libyas midlertidige nasjonalforsamling og med det også landets statsoverhode. Ved siden av ham sto Libyas midlertidige statsminister Abdullah al-Thani.Tidligere i år vakte Haftar oppsikt da Haftar erklærte at regjeringen og parlamentet skulle avsettes. Det utløste rykter om at et kupp var på gang. Men de sentrale myndighetene tok raskt kontroll.Haftars offensiv er en utfordring for myndighetene og deres forsøk på å få bukt med lovløsheten i et land som svømmer over av våpen og i virkeligheten styres av et lappeteppe av tidligere opprørere.Tre år etter at diktatoren Muammar Gaddafi ble styrtet, har regjeringen ennå ikke klart å få full kontroll over landet. (©NTB)