USA forsikrer at de få dronene USA nå opererer over Bagdad kun er en sikkerhetsforanstaltning for å beskytte amerikanske borgere om det blir nødvendig. De skal brukes til overvåking, ikke offensive operasjoner.Pentagon vedgår at noen av flyene og dronene som opererer over Irak, er væpnet med bomber og raketter, uten å spesifisere om det gjaldt fly eller droner.Men en talsmann sa at det først og fremst er til beskyttelse nå som USA har sendt militære rådgivere til landet.
Sistani tar affæreKirkuk er kurdiskMot Tikrit
Iraks åndelige sjiamuslimske leder, storayatolla Ali Sistani, ba innstendig landets ledere om å samle seg og utnevne en ny statsminister innen fire dager når den nyvalgte nasjonalforsamlingen trer sammen 1. juli.Oppfordringen kom etter at statsminister Nuri al-Maliki vedgikk at landet trenger politiske løsninger parallelt med en militær offensiv om det skal lykkes å slå tilbake det sunnimuslimske opprøret.Sistanis intervensjon gjør det vanskelig for Maliki å fortsette å lede en midlertidig regjering og tvinger ham til å enten å bygge en koalisjon eller å gå av.USA og andre land presser på for en samlingsregjering av alle grupper så snart som mulig for å kunne slå tilbake den ISIL-ledede offensiven.Men samtidig gjorde kurdernes president det klart at det ikke er noen vei tilbake når det gjelder selvstyret i Kurdistan, og det inkluderer den viktige oljebyen Kirkuk som Peshmerga-styrkene inntok da de irakiske militære trakk seg ut.Massoud Barzani sa at Bagdad ikke lenger kan nekte å godta kurdernes selvstyre når den irakiske hæren trekker seg ut av områdene den skulle forsvare.– Vi har ventet tålmodig i ti år på at regjeringen skulle finne en løsning i disse områdene. Det var irakiske styrker i området, og da det oppsto et sikkerhetsvakuum, gikk Peshmerga inn for å fylle vakuumet, sa han.Kirkuk har alltid vært ansett for å være kurdernes hovedstad, men under Saddam Hussein ble den fylt av sunnimuslimer, og under den nåværende regjeringen er den ikke blitt inkludert i provinsene kurderne styrte over.Imens forbereder irakiske styrker en offensiv for å gjenerobre Tikrit, som er Saddam Husseins fødeby.Fredag ble det sluppet bomber for å beskytte styrkene som holder universitetet, som en offiser sier blir et utgangspunkt for å gjenerobre hele byen.Fredag ble fem mennesker drept av granater sør for Bagdad, og ytterligere ti, hvorav fire soldater, i Diyala.Maliki sier at hundrevis av soldater er drept siden den sunnimuslimske offensiven begynte, mens FN opererer med et tall på rundt 1.100 drepte, sivile og militære. (©NTB)