– Det eneste som nytter, er en massiv nedslakting av oppdrettslaks. Metodene de hittil har prøvd, har jo ikke virket i det hele tatt. Lakselusen er jo blitt motstandsdyktig mot de kjemiske stoffene som brukes. Og dette vil bare bli verre og verre, sier leder Oddvar Vermedal i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) i Rogaland til Stavanger Aftenblad.Kravet om nedslakting kommer etter attorsdag varslet Mattilsynet om svært høyt smittepress fra lakselus i områder med mye oppdrett fra Rogaland og opp langs hele vestlandskysten til og med Nord-Trøndelag i juni. Instituttet mener situasjonen raskt kan bli svært alvorlig, ikke bare for vill sjøørret, men også for oppdrettsnæringen.– I disse områdene har vi funnet 50 til 100 lakselus på store deler av fisken vi har undersøkt, og både i Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal har vi funnet fisk med mange hundre lus, sier Pål Arne Bjørn som er prosjektleder for den nasjonale lakselusovervåkingen.Sportsfiskerne mener lakselusa truer sjøørreten som art.– Det er trist, men dersom utviklingen fortsetter, er jeg redd sjøørreten som art er truet. I år er det verre enn på flere år. Det er lakselus på hver eneste sjøørret jeg fanger, kanskje hundrevis. De fleste av ørretene er dødsdømte allerede som smolt, sier Knut Ståle Eriksen, leder i fiskeutvalget i NJFF. (©NTB)