– Midlene skal gå til klarerte elementer av den væpnede syriske opposisjonen for å hjelpe dem med å forsvare det syriske folk og stabilisere områder under opposisjonens kontroll, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.Opprørernes bakgrunn kommer til å bli grundig sjekket før de eventuelt mottar utstyr fra USA, påpekes det. Hensikten med en slik kontroll er å forsøke å forhindre at amerikansk utstyr havner i hendene på mer ekstreme opprørere som også kjemper mot Bashar al-Assads regime i Syria.
Tidligere løfter– For passiv
Forespørselen blir sett på som en oppfølging av løftet Obama ga under en tale på krigsskolen West Point i mai.– Jeg vil jobbe sammen med Kongressen for å trappe opp støtten til de i den syriske opposisjonen som tilbyr det beste alternativet til terrorister og en brutal diktator, sa Obama fra talerstolen den gang.I sin utenrikspolitiske redegjørelse lovte han også mer støtte til Syrias naboland – Jordan, Libanon, Tyrkia og Irak – som tar imot syriske flyktninger og må forholde seg til ekstremister som jobber på tvers av de syriske grensene.Obama har vært under press fra enkelte politikere – blant dem den republikanske senatoren John McCain – om å øke støtten til de mer moderate kreftene i den syriske borgerkrigen. Flere av den amerikanske presidentens motstandere har anklaget ham for å ha vært for passiv og ubesluttsom i månedsvis, noe som har ført til at Assad har klart å slå kraftig tilbake mot opprørerne.Samtidig er også ytterliggående opprørere fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) på frammarsj, i det siste også i nabolandet Irak. Onsdag ble det meldt at den syriske fløyen av Al-Qaida – Nusrafronten – har sverget troskap til ISIL i grenseområdene mellom Syria og Irak. Omfanget av samarbeidet er uvisst, men den innebærer at ISIL får kontroll over begge sider av grensen. (©NTB)