– Dette er en historisk dag og den viktigste siden selvstendigheten. Avtalen er ikke bare økonomisk og politisk, den er et symbol på tro og ukuelig vilje. sa president Petro Porosjenko før han fredag undertegnet avtalen om økonomisk og politisk samarbeid med EU.– I løpet av de siste månedene har Ukraina betalt den høyeste mulige prisen for at hennes europeiske drømmer kan bli virkelighet, sa Porosjenko i talen etter undertegnelsen.
Nye reformer– Illegitim avtale
EU-president Herman Van Rompuy sa etter undertegnelsen at EU står ved Ukrainas side.– Dere har vår solidaritet og støtte. Det er ingen ting i denne avtalen som kan skade Russland. Dette er en stor dag for Europa, sier han, og også Moldova og Georgia signerte samarbeidsavtaler med EU fredag.Samarbeidsavtalene kommer med krav om omfattende reformer, som Porosjenko kaller smertefulle, men overmodne.EU-landene har tidligere gitt sin fulle støtte til Porosjenkos fredsplan, og varslet at nye sanksjoner mot Russland kan iverksettes på kort varsel.Russland har uttrykt seg svært negativ til Ukrainas samarbeidsavtale med EU. I midten av juni kom russiske myndigheter med trusler om iverksetting av handelsrestriksjoner dersom Ukraina undertegner den fulle avtalen.I forkant av EU-møtet i Brussel kalte Putins seniorrådgiver Sergej Glasjev Ukrainas president for «en nazist», og hevdet samtidig at samarbeidsavtalen med EU er illegitim.Tidligere president Ukraina, Viktor Janukovitsj, sa nei til samarbeidsplanen med EU i november i fjor, noe som markerte startskuddet for omfattende uro i Ukraina. Idet presidenten vendte seg til Russland, mistet han sin makt etter et folkelig opprør. I kaoset som fulgte, grep Russland inn og annekterte den ukrainske halvøya Krim, og prorussiske styrker tok kontroll i flere byer i Øst-Ukraina. (©NTB)